Tanka vyer & njut av tystnaden

Till Stora Blåsjön kommer du för att  njuta av vackra vyer, tanka energi och ”bara vara” – en av Stora Blåsjöns största skatter är nämligen tystnaden, men även för den äventyrslystna finns massor att upptäcka!

Unika platser

Kring Stora Blåsjön finns många unika platser att upptäcka, här tipsar vi om några guldkorn men det finns många härliga och häftiga ställen att utforska i fantastiska Frostviken!

Korallgrottan- Sveriges längsta grotta

Bjurälven- Den underjordiska älven

Ankarede- Jämtlands enda nu levande kyrkstad 

Vildmarksvägen- Sveriges högsta asfalterade väg

Närliggande sevärdheter

Från Hotell Stora Blåsjön är det nära till många natursköna platser:

  • Mesklumpens topp 5km och 500 höjdmeter
  • Brakkåfallet 6km
  • Ankarede Kyrkstad med samiskt museum och starten på flera vandringsleder 9km
  • Starten till Korallgrottan 10km
  • Gaustafallet 20km
  • Starten till Bjurälven 22km
  • Stekenjokkplatån 40km
  • Gäddede Turistinformation och Naturrum 50km
  • Fatmomakke Kyrkstad 70km
  • Hällingsåfallet, Norra Europas längsta vattenfyllda kanjon 75km

Vildmarksvägen; öppen 6  juni- 15 oktober

Vildmarksvägen är Sveriges högsta asfalterade väg, som högst 876 möh. Vildmarksvägen är också en av få vägar som går lodrätt över kalfjället, du kan alltså ”fjällvandra på hjul”. På grund av snö och vind är vägdelen över kalfjället  bara öppen under barmarkstid, men Vildmarksvägen är förtrollande vacker oavsett när under säsongen du åker!

https://www.stromsund.se/7348.html

Ankarede – Jämtlands enda levande kyrkstad

Där vägen slutar ligger Ankaredekyrkstad. Här finns Ankaredekapell, kyrkstugor, kåtor, sommarcafé och museum. Ankarede är en fridfull plats och det är lätt att förstå varför man detta ställe är en helig plats.

Korallgrottan- Sveriges längsta grotta

Korallgrottan är ett underjordiskt äventyr som du inte ska missa! Sveriges längsta grotta som är  över 6km lång har både trånga grottgångar och stora bergssalar. Här gäller endast guidade turer!
Boka ditt äventyr hos Korpens Öga 0672-201 71

Bjurälven – den underjordiska älven

Bjurälven kallas också ”den osynliga älven” eftersom den bitvis försvinner och rinner under jorden. Längs älvfåran har vattnet format slukar, sifoner, doliner och grottor i den kalkrika berggrunden.

För att komma till Bjurälven vandrar du först tre kilometer  i skogslandskap med fantastisk grönska och vacker flora. Här kan du se mängder av orkidéer och få bra information från länsstyrelsens skyltar längs leden, då Bjurälven är ett naturreservat. Hela turen runt är ca 11km så vårat tips är att packa med en stor matsäck och ta god tid på er, Bjurälven är en magisk plats som inte bör stressas igenom!

Vattenfall

Brakkåfallet 

Det fina lilla vattenfallet Brakkåfallet är känt från kultfilmen ”Dunderklumpen” och ligger ca 60meter från vägen strax söder om Stora Blåsjön.

Lejarfallet

Till Lejarfallet har du en lätt 4 km vandring från Ankarede. Vid fallet finns en rastplats med bord och bänkar så glöm inte att packa med en härlig matsäck!

Gaustafallet

Ett turkosfärgat vattenfall som ligger ett stenkast från Vildmarksvägen och är väl värt ett stopp! Gastafallet ligger ca 2 mil norr om Stora Blåsjön.

Hällingsåfallet

Norra Europas längsta vattenfyllda kanjon med ett 42 meter högt vattenfall.  En magisk plats som ligger ca 7,5 mil söder om Stora Blåsjön.

© Copyright - Hotell Stora Blåsjön